Een succesvolle opleiding

Sommige bedrijfsopleidingen zijn een daverend succes, terwijl opleidingen maar niet van de grond komen. Wat is het geheim van een succesvolle opleiding? Tijdens de kennissessie van 20 maart werd hierover gediscusieerd. De deelnemers wisselden tips uit en dachten met elkaar mee om te zorgen dat nieuwe opleidingen goed van start gaan en blijven lopen.

De 6 tips beste die gedeeld werden door de deelnemers van het platform delen we hier graag.

  1. Zorg voor commitment van het MT, wanneer dit er niet is, is de kans op succes heel klein.
  2. De mentor van de opleiding is een belangrijke stimulans voor deelnemers. Een goed toegeruste, actieve mentor vergroot de kans op succes.
  3. Zorg voor persoonlijk contact. Één op één contact werkt beter dan contact via mail of in grotere bijeenkomsten. Regelmatig een kort contactmoment is heel effectief.
  4. Laat de regie bij de deelnemer. Ook tijdens de contactmomenten blijft de deelnemer in regie. In plaats van een doel mede te delen, stel je de vraag “wat denk jij dat er mogelijk is?” Hierdoor is de kans op naleven hiervan veel groter.
  5. Zorg voor duidelijke doelen met bijbehorende termijn. De mentor bespreekt met de deelnemer wat wanneer klaar moet zijn. Het grote doel (wanneer de hele opleiding afgerond moet zijn) wordt vaak door een leidinggevende vastgesteld.  Door samen met de deelnemer het doel klein te maken, is de kans op succes groter.
  6. Sluit aan op de leervoorkeur van de deelnemers. Bij bedrijven waar de gemiddelde leeftijd van deelnemers minder hoog is, werkt digitaal leren heel goed. Wanneer deelnemers digitaal niet zo vaardig zijn, kan een papieren variant juist handiger zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *